Makanan ini baik untuk kesehatan jantung

May 2, 2018

0

Makanan ini baik untuk kesehatan jantung

Posted in : Uncategorized on by : Somet

Satu kajian menunjukkan bahawa 70 peratus penyakit jantung boleh dicegah dengan pilihan makanan yang betul. “Apa yang baik untuk hati anda, juga baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan,” kata Dr. Arthur Agatston, MD, pakar kardiologi dan pengasas Diet Di Pantai Selatan.

Berikut adalah makanan yang boleh menjaga jantung anda sihat.

1. Salmon

Salmon dan ikan berlemak lain seperti sardin dan makarel adalah makanan yang baik untuk menjaga kesihatan jantung.

Salmon mengandungi beberapa asid lemak omega-3, yang dalam kajiannya dapat mengurangkan risiko aritmia, aterosklerosis, dan menurunkan trigliserida.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan ikan berlemak sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

2. Apple

Menurut satu kajian, makan satu hingga dua epal setiap hari boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian mendapati epal berkesan mengurangkan kolesterol jahat dalam tubuh dan membantu mengawal gula darah.

Ini kerana selain mengandungi fitonutrien, epal juga mengandungi sebatian lain yang baik untuk hati, iaitu quercetin dan pektin.

3. Bluberry dan strawberi

Menurut kajian 2013, wanita berumur 25-42 tahun yang makan lebih daripada tiga hidangan blueberries dan strawberi seminggu, mempunyai risiko serangan jantung sebanyak 32 peratus berbanding mereka yang makan kurang.

Kajian ini mengaitkan sebatian yang terkandung dalam kedua-dua ini, iaitu antosianin dan flavonoid, yang dapat menurunkan tekanan darah dan melebarkan saluran darah.

4. Coklat gelap

Satu kajian pada tahun 2012 mendedahkan, penggunaan coklat gelap setiap hari dapat mengurangkan serangan jantung dan strok. Dapatan ini hanya terpakai kepada coklat gelap, yang mengandungi 60-70 peratus kandungan koko.

Coklat gelap mengandungi flavonoid yang dipanggil polifenol. Bahan ini membantu mengatasi tekanan darah dan mencegah pembekuan darah. Malangnya, coklat susu dan gula-gula koko yang paling tidak mengandungi bahan-bahan yang melindungi hati anda.

5. Kentang

Selagi tidak digoreng, kentang baik untuk kesihatan jantung anda. Kentang kaya dengan potassium yang membantu menurunkan tekanan darah. Kandungan serat yang tinggi juga dipercayai mengecutkan risiko penyakit jantung.

6. Teh hijau

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa orang yang minum empat cawan teh hijau setiap hari mempunyai risiko penurunan 20 peratus penyakit kardiovaskular dan strok, berbanding dengan orang yang tidak minum teh hijau secara teratur.

Walau bagaimanapun, berhati-hati dalam memakan teh hijau. Minum lebih daripada lima cawan teh hijau setiap hari boleh meningkatkan risiko anda mengembangkan batu ginjal.

7. Alpukat

Buah ini mempunyai reputasi yang baik kerana kandungan lemak sihat mampu mengekalkan kesihatan jantung dan keseluruhan tubuh.

Seperti minyak zaitun, alpukat juga kaya dengan lemak tanpa monounsaturated yang boleh menurunkan paras kolesterol menyebabkan penyakit jantung. Di samping itu, alpukat juga mempunyai antioksidan yang tinggi dan kalium.

Penyakit jantung masih menjadi ancaman di Indonesia. Hidup gaya hidup yang sihat (makan makanan berkhasiat, senam teratur, dan lain-lain) boleh membuat anda mengelakkan risiko penyakit jantung.

Baca juga: